Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Родствениците на морските свинчета

Родствениците на морските свинчета

Мнениеот meri » Пон Мар 28, 2011 9:09 am

Родствениците на морските свинчета

Кавия
Диви морски свинчета (Cavia cutleri)

Изображение

Обитават в Южна Америка(Бразилия,Парагвай), живеят на колонии до 10 животни,размножават се през цялата година.Те са преки предци на домашното морско свинче,но за разлика от него са по-леки(тегло 500-600 гр.) и по-подвижни.Могат да извършват скокове на височина до 70 см.

Патагонска мара (Dolichotis patagonica)
Изображение

Също така известни като патагонски зайци или свинчета- подсемейство на свинчетата от семейството на гризачите.Подсемейството се състои от един род Dolichotis,който е бил изолиран поради голямата отдалеченост от другите свинчета.
Патагонската мара обитава обширните аржентински пампаси.

Род : Dolichotis Desmarest, 1820 = Мара

Голямо животно(до 1 м),дължина на тялото 45-75 см, дължината на опашката не превишава 5 см,тегло 9-16 кг.Външно напомнят на дългокраки зайци. Крайниците са високи,задните крайници са с три пръста,всеки пръст има копитовиден нокът.Предните крайници са с четири пръста с остри нокти.
Хранят се с различни растения,раждат от 2 до 5 малки,активни са през деня.

Агути (Dasyprocta aguti)
Изображение

Разпространени са в по-голямата част на Южна Америка.Дължина на тялото до 50 см,с гъста светла козина,стройни животни с малка,почти незабележима опашка.Задните крака са по-дълги от предните и имат по 3 пръста.

Прекрасно тичат,плуват,даже се гмуркат,което им помага да се спасяват от хищниците.В търсене на храна могат да се качват по дърветата.Хранят се с листата и плодовете на дърветата,корени,живеят на малки стада или двойки.При опасност се крият в дупки.Бременността продължава 40 дни, раждат се 2 малки.
Много страхливи и нервни животни.

Моко,планински свинчета (Kerodon rupe-stris)
Изображение

Външно приличат на морските свинчета, но крайниците са по-високи.Тегло 0,9 - 1 кг,опашка няма или е незабележима.Окраската на горната част на гърба е сивкава с бели или черни петна,гърлото е бяло,корема жълтеникаво- кафяв.Характерни са тъпи нокти,черепа е сходен с този на морското свинче.
Разпространени са в Северо- източна Бразилия,активни са привечер,в търсене на храна лазят по дърветата,раждат по 1- 2 малки.

Капабира (Hydrocheoerus)
Изображение

Най-големия от съвременните гризачи,обитава бреговете на реките и езерата в Централна и Южна Америка.Дължина на тялото 1,5 м.височина в холката 60 см,мъжките тежат 34-63 кг,женските 36- 65 кг.
Има малки уши,очите и ноздрите са разположени в горната част на главата.Населява тропическите влажни и широколистни гори,саваната и пасищата.
Вида не е застрашен от изчезване и не е записан в червената книга, в някой райони се охранява и е забранен за лов.

Пака (Cuniculus раса)
Изображение

Гризач,отнасящ се към семейството на агути,обитава тропическите гори на Южноамериканския континент.
Дължина на тялото 60-70 см, с къса опашка,задните лапи са с пет пръста.В края на муцуната има дълги мустаци,с много тънка кожа,където на тъмно червеникав фон изпъкват бели петна.Има интересна особеност, която не се среща при другите бозайници:черепа е кух.
Плува чудесно и копае дупки,използувайки нокти и зъби.Води нощен начин на живот и се храни с паднали плодове от дърветата и корени.Не се събира на стада и рядко образува двойка,живеят сами.Популацията е твърде голяма, за това интензивния лов на животното от местното население не води до съществени загуби.

Понякога се отглежда като домашен любимец.В естествени условия е агресивно животно,което може силно да ухапе врага,а в плен бързо привиква към стопанина си и става ръчно, даже и ласкаво.Местните жители използуват резците като инструменти за различни дейности.

http://cavy-profik.ucoz.ru/publ/3-1-0-4
http://www.ohmypiggy.org/index.php?ind= ... ew&iden=13
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10370
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Любопитни факти от Света на животните